Papperstreans Årsmöte 2020

Fina bilder längre ner


-Först vill jag tacka alla som deltog på årsmötet som hölls den 22 september vid Hotell Winn i Gävle.
Jag vill också tacka för förtroendet jag fått att få fortsätta somPapperstreans Ordförande i ytterligare en period.. Det här blir min 5:e period som Ordförande. Jag har sagt det förut och säger det igen. Det är det finaste uppdraget jag anser man kanfå som facklig företrädare. Visst kan det vara tufft många gånger, till exempel vid stora besparingsåtgärder, personliga ärenden eller liknande. Men har man en styrelse, engagerade ombud, andra med förtroendeuppdrag, medlemmar och personal som backar upp när det blåser som mest, då fixar man det mesta.

Ensam är inte stark, men tillsammans är vi starka! Kom ihåg det!
-Jag ser fram emot att få fortsätta uppdraget tillsammans med den kompetenta styrelse som avdelningen har. Tillsammans ska vi fortsätta utveckla arbetet i avdelningen och det förtroende som ni medlemmar i Papperstrean gett oss och ska på bästa tänkbara vis förvalta det med samma envishet som alltid präglat Papperstrean. Nu börjar även jag se tiden an och jobbet med att hitta en ersättare för mig har påbörjats och fortsätter. Vi får se hur det ser ut i mars 2022. Vi har i alla fall påbörjat successionsarbetet för mig och flera äldre i styrelsen. Bland.annat adjungerar vi nu in någon yngre tjej och kille som är förtroendevalda till bland annat Papperstreans styrelsemöten, så de får en känsla av vad det handlar om.

Som vanligt infinner sig ett lugn när årsmötet är avklarat. Det är en hel del förberedelser inför årsmötet trots att mötet numera förläggs ute på lokal. Avd.3:s valberedning, revisorer, expeditionspersonal, styrelsen och andra förtroendevalda har haft en hel del att göra innan årsmötet och alla har som vanligt gjort ett fantastiskt jobb med att få ihop pusslet.

Årsmöte 2020

Äntligen kunde Papperstreans årsmöte genomföras. Trots uppskjutet och flyttat årsmöte med enbart kaffe och dopp så blev det ändå ett välbesökt årsmöte Årsmötet genomfördes vid Hotell Winn för ca 30 medlemmar, vilket var hyfsat bra med tanke på att middagen ställdes in.
Efter inledningstal, mötets öppnande och parentation valdes tidigare Ordförande för Pappers avd.6 i Gästrike Hammarby, Conny Jonsson till årsmötesordförande.
Årsmötet genomfördes med sedvanlig agenda. I år handlade det om val av Ordförande, Studieorganisatör, tre Ledamöter och fyra ersättare till styrelsen, två Revisorer och Revisorsersättare.
Det blev några förändringar i styrelsen, Per-Olov Olsson ersätter Jan Niskanen från Massaproduktion. Janne som varit styrelseersättare i över tre år fortsätter dock som skyddsombud och Huvudskyddsombudersättare. Tack Janne för den här tiden och ett jättebra engagemang i styrelsen.
Lars Koivumäki gör comeback i styrelsen som ersättare från Fabriksplaneringen.Det blev även förändring inom revisorerna. Lars Högfors backar till revisorsersättare och Göran ”Klacken” Larsson valdes in som ordinarie revisor.
Årsmötesordförande Conny Jonsson höll ett avslutningstal om gamla tiden och episoder som hänt tidigare i distriktet när han var Ordförande för avd. 6 vid bruket i Gästrike Hammarby, ett bruk som är nedlagd sen ca 15 år. Efter avslutat årsmöte konstituerade styrelsen sig. Ett par förändringar i styrelsen är att SHSO Peter Karlsson går in som 2:e vice ordförande och Per-Olov Olsson samt Erik Kernehed kommer in i Förhandlingskommittén. Innan hemgång inmundigades kaffe med gott till.


Vad hände 2020

Inget har blivit som planerat under 2020. Verksamhet vi sett fram emot har skjutits upp eller ställts in och framtiden har känts oviss. Coronapandemin har försatt oss alla som individer, Företag, anställda och samhälle är i ett läge som vi sällan eller aldrig upplevt och vi vet bara inte när det vänder. Det känns som en mardröm som aldrig tar slut. Människor är förtvivlade, många av oss har säkert nära och kära som drabbats på ett eller annat vis. Krisen har slagit hårt mot bland.annat industrin, servicesektorn, mot hotell och restauranger. När samhället går från hundra till noll på kort tid som det gjort, ställer det företagen och de anställda i en hopplös situation och man funderar vad som händer med jobben?

Det är många som har drabbats under året, inte bara på grund av Corona. Här vid Gävle bruk har ett 30-tal medarbetare fått besked om avslut i företaget med anledning av kostnadsbesparingsprogrammet ”Melius”, vilket inneburit att några andra medarbetare har fått nya arbetsuppgifter och färre anställda förväntas göra mera ute i verksamheten trots att man på flera avdelningar redan idag går på knäna.

Jag tänker även på våra kamrater vid SCA vid Ortviken i Sundsvall som för några veckor sedan fick beskedet att cirka 700 pappersarbetare riskerar att förlora sina jobb då man lägger ned tryckpapperstillverkningen inom ett halvår vid det snart 65 år gamla pappersbruket Ortviken i Sundsvall.
Nu ska även Stora Enso omorganisera och lägga ner en tidningspappersmaskin i Halländska Hylte. Där kan 140 anställda bli av med jobbet. Förutom nedläggningen av pappersmaskin PM3, som ska ske före årets slut, ska också företagets returpappersanläggning stängas. För att öka lönsamheten är det i stället tänkt att bruket ska fokusera helt på termomekanisk massa. Tidningspappersmarknaden har varit sjunkande i flera år och nu slår det mot dessa två bruk.
Oron är givetvis stor på båda de här orterna och många mår förstås väldigt dåligt av det här. Att förlora jobbet är jobbigt för de flesta. Man förlorar inte bara sysselsättningen och därmed sin inkomst, man riskerar även att förlora sin plats i samhället och en del av sitt personliga nätverk.

Vi vet att Pappers och Svensk arbetarrörelse har tagit sig igenom svåra kristider förr och kommit ut ännu starkare på andra sidan. I dag när många upplever att vardagen känns osäkrare än på länge, är det allt fler som inser värdet av att vara medlemmar i facket.

Ensam är inte stark, men tillsammans är vi starka!
Kom ihåg det!

Det här är något vårt förbund och våra avdelningar kommer ta tillvara på genom att välkomna nya medlemmar, värdesätta deras engagemang och erbjuda ännu bättre verksamhet.

Kom ihåg att du alltid kan kontakta mej om du har några funderingar!
/Kjell