2 maj
Verksamheten rullar påEfter en hyffsat lugn inledning på året är vi nu inne i en mer intensiv period, precis som det brukar vara den här tiden på året.
Det är allt ifrån lokala reguljära och lönerevisionsförhandlingar som ni säkert läst om i senaste numret av Karskäringen, träffar med skyddsombud, olika former av medlemsärenden, Kick Off med verksamhetsplanering för ”nya” styrelsen, Pappers medlemsdialog, koncernövergripande möten och förhandlingar i Solna, förberedelser bl.a. inför fackliga referensgruppens årsmöte i BillerudKorsnäs, kommande distriktsmöte i Gävle Dala, Förbundsårsmötet, och avdelning 3:s stora skyddsombudsträffar 28 och 29 maj.
Kick Off med Pappers avdelning 3:s styrelseNya styrelsen, ledamöter och ersättare förstärkt med valberedare och revisor deltog på styrelsens årliga Kick Off som genomfördes i början av april vid Grisslehamn. Tyvärr kunde inte den enda nya i styrelsen, Ungansvarig Sandra Johansson delta. Ämnen som behandlades var arbetsmiljö, försäkrings och studiefrågor, rapport från revisor och valberedare m.m.
P-A Petersson kom från Förbundet och informerade om läget på förbundet, kommande medlemsdialog och andra viktiga ämnen.
Som vanligt vid styrelsens årliga Kick Off stod verksamhetsplanering för kommande år högst på agendan. Men vad menas då med verksamhetsplanering?
Det fackliga arbetet ska bygga på medlemmarnas uppfattningar, vilja och engagemang. Verksamhetsplanen som läggs varje år ska beskriva vad vi vill, varför vi gör det vi gör och hur vi ska gå tillväga. Verksamhetsplanen ska vara ett verktyg för att uppnå de fackliga målen. Hur det ska genomföras lägger styrelsen därefter fast i en aktivitetsplan, som bl.a. besvarar frågorna vad, hur, vem/vilka, när osv.
Verksamhetsplanen bör ha en inledning med ett övergripande mål för den fackliga verksamheten och vad vi vill uppnå med fackligt arbete. Till exempel bra avtal och villkor samt bra arbetsmiljö för medlemmarna, ökad facklig styrka genom att värva fler medlemmar och ökad synlighet på arbetsplatsen.
Styrelsens förslag till verksamhetsplanen fastställs sedan på avdelningsmöte under hösten.
Styrelsen har efter två dagar i Grisslehamn flera bra förslag att ha med i kommande års verksamhetsplan. Nu kvarstår skyddsombudens förslag till verksamhetsplan som kommer att hanteras vid skyddsombudsträffarna den 28 och 29 maj innan ett färdigt förslag från styrelsen till verksamhetsplan för kommande år presenteras och förhoppningsvis godkännas av medlemmarna vid avdelningsmötet i oktober.
Medlemsdialog inför Europaparlamentvalet (EU-valet) och kommande avtalsrörelse
Förbundet är som vanligt ute på medlemsdialog den här tiden på året för att stämma av läget med medlemmar på bruken. 16 april besökte Förbundets 2:e vice ordförande P-A Pettersson och juniorombudsman Sara Wiinikka Avdelning 3 och medlemmar på bruket i Gävle.
Besöket började med en kort träff med Styrelsen innan rundturen med guiden Erik Kernehed påbörjades. Besök gjordes vid Räddningstjänsten, K1(PM4/5) RM4/5, Förrådet, CV, Transport, PM2, K2(Lut & Kraft) och Fiber.
I år är det extra viktigt att stämma av läget med medlemmarna eftersom vi nu snart står inför ett val, närmare bestämt EU-valet och en avtalsrörelse som sätter igång på riktigt vid årsskiftet.
Om vi börjar med EU-valet som är den 26 maj så är det viktigare än vi tror att vi engagerar oss och går och röstar i det valet. Då kan man fundera varför då? Johan Danielsson, (LO:s EU-samordnare och (S)-kandidat till Europaparlamentet) beskrev det jättebra i Karskäringens Januarinummer. Bl.a. att ”Vi behöver utveckla ett EU-samarbete som respekterar fackliga rättigheter och
nationella arbetsmarknadsmodeller. Det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden.
Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. LO:s krav är att ett socialt protokoll införs i EU:s fördrag för att grundläggande fackliga fri- och rättigheter ska överordnas de ekonomiska friheterna och avslutningsvis att stärka respekten för demokrati och grundläggande rättigheter.
Om vi glider över på nästa ämne som Förbundet ville diskutera bland medlemmarna var kommande avtalsrörelse, en avtalsrörelse som så smått börjat komma igång med en del förberedelser.
Vad är fackets syfte med en avtalsrörelse? Jo, huvudsyftet är att förbättra medlemmarnas anställningsvillkor och att se till att reallöner ökar. När ett kollektivavtal löper ut ska parterna komma överens om ett nytt. Denna förhandlingsprocess kallas avtalsrörelse. Innehållet i ett kollektivavtal är inte statiskt utan förändras genom förhandlingar. Ett avtal gäller oftast mellan 1‐3 år.
Förbundet har inför medlemsdialogen bett avdelningarna stämma av läget ute i verksamheten om vad medlemmarna önskar sig och vad som är den viktigaste frågan i kommande avtalsrörelse? Vid de senaste avtalsrörelserna har vi drivit löneökningen som ökning i kronor, är det något vi ska fortsätta med eller ska vi räkna procentuellt påslag? Får man ledigt som och när man vill?
Avdelning 3:s medlemmar efterfrågar starkt ett konkret lönepåslag, gärna i procent. Våra grundlöner behöver höjas. Det är tack vare Ob-tillägget som det ser någorlunda bra ut. Men OB utgår för att vi kortar våra liv genom skiftarbetet. Många medlemmar på golvet intygar att den ökade stressen på jobbet påverkar hälsan negativt, bl.a. för att bemanningen fortfarande är alldeles för låg.
Det som också framkommit är önskemål om förbättrade villkor gällande Arbetstidskontot (ATK) Våra medlemmar sliter hårdare idag än någonsin tidigare. Tid för återhämtning är dyrbar och alla är beredda att slå vakt om den. Man vill att Pappers förhandlare sätter just utökning av ATK högt upp på förhandlingslistan. Medlemmarna vill fortfarande ha valfriheten kvar, dvs. behålla möjligheten att efter eget tycke ta ut ledig tid, kontanter eller pension från arbetstidskontot och att nyanställda erbjuds trevalsmöjligheten. Idag har nyanställda sitt ATK låst till pension och får först efter fem års anställning trevalsmöjligheten. Man vill också ha förbättrade villkor gällande deltidspension, 10-årsregeln måste sänkas, ex. Till 5 år, d.v.s. att om man sparat ATK till pension i 5 år ska man ha rätt att ta deltidspension från 60 år.
Förbundsårsmötet
I slutet av maj genomförs Pappers Förbundsårsmöte i Stockholm. Frågor som ska behandlas och beslutas av förbundsmötet är bl.a. Verksamhets- och ekonomisk berättelse samt frågan om ansvarsfrihet för Förbundsstyrelsen, motioner från medlemmar, avdelningar och Förbundsstyrelsen, medlemsavgiftens storlek, verksamhetsplan, avtalsfrågor, budget för förbundet.
Det som är tråkigt vid årets Förbundsårsmöte är att Pappers ordförande Matts ”Jutte” Jutterström efter en längre tids svår sjukdom beslutat att frånträda sitt uppdrag som Förbundsordförande då.
Matts som haft uppdraget som Förbundsordförande sedan 2014, omvaldes till Förbundsordförande för ca 1 år sen då Pappers kongress genomfördes i Gävle.
Förbundets valberedning jobbar nu intensivt med att ta fram ett förslag till ny Förbundsordförande som då kommer att väljas på fyllnadsval i tre år fram till nästa kongress 2022.
Vårstopp
Vårstoppet närmar sig och planering och förberedelser fortgår som bäst inför detta. Arbetsställets huvudskyddsombud och flera av våra övriga skyddsombud är som tidigare år inblandade i detta arbete då flera av ombuden fungerar som ronderande skyddsombud. Ett fantastiskt arbete som alla gör under denna hektiska tid med fokus på säkerhet i första hand.
När stoppet väl sätter igång så är det som vanligt mycket folk ute i verksamheten och riskerna för tillbud och olyckor ökar.
Lova mig att ni tänker till innan jobben körs igång så ni kommer hem i samma skick som ni gick till arbetet. Kom också ihåg att rapportera in allt som kunde ha hänt eller har hänt, riskobservationer, tillbud och olyckor. Ta hjälp av skyddsombuden om ni är osäkra.
Hörs! /Kjelle