DE FACKLIGA LÖFTET

"Vi lovar varandra att aldrig jobba för sämre villkor eller lägre lön än vad vi lovat varandra"

Papperstrean Ung

Vi blir allt fler ungdomar på företaget och vi står även inför en stor generationsväxling. Därför är det mycket viktigt att vi lyfter ungdomsfrågor i det fackliga arbetet. Ungdomarna är viktiga för både framtiden och nutiden och därför måste vi värna om deras funderingar och idéer.

Vi satsar på en aktiv och fungerande ungdomsverksamhet där våra unga ska vara en naturlig del av den fackliga verksamheten.

​​​​​​​Tillsammans verkar vi för en säker och jämställd arbetsplats!

Vi sitter med i Papperstrean Ung

​​​​​Hanna Ferner Linde, EBH Packingen
​​​​​​​Joel Ross, Räddningstjänsten
Matilda Westling, Lut & Kraft​​​​​​​
Törehan Kocaarik, EBH Packningen

Tveka inte att kontakta någon av oss vid funderingar!

Eventet UNG2022I dagarna tre samlades över 400 unga medlemmar från hela Sverige. Tillsammans har vi lyssnat på föreläsningar, diskuterat, klippt, klistrat, diktat, dansat och mycket mer.
Målet med UNG2022 har varit att så frön av fackligt engagemang och vi känner att vi har kommit en bra bit på vägen. Nu måste vi låta dessa frön växa och utvecklas. Det kommer krävas jobb men tillsammans hjälps vi åt!
Ifrån Gävle var vi 18 st förväntansfulla som åkte gemensamt tåget ner till huvudstaden. Nu har vi kommit hem med nya vänner, ny kunskap och nya ideér. Tillsammans ska vi göra Billerud (Korsnäs) till den bästa möjliga arbetsplatsen.

Några av ämnen som vi hade på föreläsningarna var:
  • Machokultur, feminism och mansnormer
  • Kollektivavtalet
  • Försäkringar - Folksam
  • Hur påverkas vi av media
  • Hur kan du påverka i Pappers
  • Psykisk ohälsa  - Suicide Zero
  • Arbetsmiljö & Säkerhet
  • Demokratiska rättigheter
  • Miljö


Hej Celina,
Nu har du kommit hem ifrån UNG2022 och landat.

Vad tyckte du var det bästa med UNG2022?

-Oj, det var verkligen jättemycket som var bra! En av de sakerna var gemenskapen - man träffade så många ungdomar från olika pappersindustrier runt om i landet och det var intressant att höra hur de jobbar på andra bruk, vad de tillverkar för produkter och hur de hamnade i den här branschen osv. 
Men absolut bäst var ändå Thundermother! Det ska jag inte sticka under stolen med. Tycker du att du fått mer kunskap om Pappers och hur du kan påverka din egna arbetsplats/arbetsmiljö? 

 -Ja det tycker jag absolut. Dels lärde jag mig mer om fackets historia och allt arbete som ligger bakom. Jag fick också större förståelse för vikten av att fler faktiskt engagerar sig i facket och i frågor om arbetsmiljö etc. för att vi ska kunna påverka vår framtid. Att det inte räcker med att vi är många medlemmar om det ändå inte finns folk som engagerar sig


Var det något som överraskade dig på eventet?

-Jag blev kanske främst överraskad över valet av conferencier. Jag hade nog förväntat mig att det var någon från Pappers som skulle hålla i allt, så att det istället var tre sjukt roliga kändisar som höll låda hela eventet var verkligen en positiv överraskning. Nour, Kodjo och Emma gjorde det så himla kul med allt ifrån säkerhetsgenomgång och morgonsamlingar till middagsunderhållning. 10 av 10! 


Tycker du att någon person eller föreläsning var givande och i sådant fall vilken?

-Ja och jag tycker framförallt att det var bra variation mellan de olika föreläsningarna/workshopsen och att det blev en härlig mix av nöje och nyttigt/informativt. 

En favorit var Atilla Yoldas som pratade om machokultur och mansnormer. Han tog upp en hel del viktiga ämnen på ett unikt och jordnära sätt.
Jag gillar att han pratade väldigt mångsidigt om både våldet mot (framförallt) kvinnor och hur vi alla kan hjälpas åt att förebygga det, men även om de normer som finns om att män "ska vara på ett visst sätt", t.ex. "tuffa och starka" och hur den pressen bidrar till att fler män t.ex. begår självmord. Delarna om arbetsmiljö och säkerhet var också extra intressanta. Det är ju så viktigt att påminnas om vikten av att jobba säkert och ta hand om varandra på jobbet. Här fick vi mycket tid till diskutioner i de mindre grupperna vi var indelade i under eventet och det var jätteintressant att höra hur det funkar på andra bruk. Väldigt mycket var i princip lika överallt, men det var också en hel del skillnader bruken emellan. Bra sätt att dela erfarenheter och tankar och lära oss av varandra!
Celina Jansson
Rullmaskinist PM4

Utbildningar för dig som är ungDet finns utbildningar som riktar sig till unga.
​​​​​​​Pappers har en egen Ungdomskurs och LO anordnar tvärfackliga utbildningar. 

Här är kursen för dig som är ung medlem i Pappers och som vill få en första inblick i din fackliga organisation.
Vi kommer bland annat att diskutera vilka som är facket och varför facket behövs. Du kommer att få information om arbetsmiljö, vårt kollektivavtal och lagar som påverkar ditt arbete. Vi kommer även att diskutera dina rättigheter och skyldigheter som medlem.
Du kommer få tid att lära känna andra unga medlemmar och dela erfarenheter om hur ni har det på respektive arbetsplats. Vad är bra och hur kan det bli bättre? Hur kan du tillsammans med facket påverka det?
Kurslängd: 3 dagar
Kostnad: Förbundet står för kurskostnader, resa, boende samt mat.
Samverkan: Kursen genomförs i samverkan med Runö Folkhögskola & Utvecklingscentrum.
Ledighet och ersättning: Du har rätt till ledighet för fackliga studier. Prata med din lokala Pappers-avdelning så hjälper de dig om du har svårt att få ledigt. Du har rätt till skattefritt stipendium under kursdagarna

Datum

9 oktober 2023 - 11 oktober 2023

Sista anmälningsdag

1 september 2023
Är du intresserad att gå en utbildning hör du av dig till 
​​vår studieorganisatör: 
​​​​​​​Sandra Johansson 
studieorg@papperstrean.se

LO:s kurser
Pappers kurser
_______________________________________________________________________________________________________________________________________